Archívum Kapcsolat

 

e

 


Saint-Paul-de-Vence  ne váljon Provence Disneylandjévé!

 

 

 

 

 

Mindössze 15 percre a Földközi-tengertől és 25 percre Cannes-tól található egy zöldellő domb tetején a kivételes panorámával rendelkező Saint-Paul-de-Vence középkori francia falucska. A táj szépsége és az élet kivételes minősége sok művészt, festőt, írót, költőt inspirált alkotásra az elmúlt időszakban, és közülük néhányan le is telepedtek ezen a pompás helyen. Lakóinak száma 3548, de csak 300 ember él a szűken értelmezett faluban. A többiek a völgyben, továbbá a hegyoldalban szétszórt házakban és fényűző villákban laknak. 
Ebben a gyönyörű faluban házasodott össze egykor a híres francia színészházaspár Simone Signoret és Yves Montand. A két híresség később is sok időt töltött a településen. A 20-dik század jeles művészei, mint például Matisse, Chagall, Picasso, Braque, Léger, és Jacques Prévert költő ugyancsak Saint-Paul-de-Vence-t választotta lakóhelyéül. Ma 35 művész műhelyének, mintegy harminc galériának, továbbá számos üzletnek és étteremnek ad otthont a hegyi falu.   Kanyargós szűk utcáin sétálva a 16-dik és 18-dik századi kőépületek homlokzatát csodálhatják meg az érdeklődők. Elbűvölő sikátorai, szökőkútjai, kertjei, apró terei bőséges lehetőséget kínálnak a fotózásra.

A dúsgazdagok is szívesen vásárolnak ebben a térségben ingatlant. Nemrég kelt el a hegyoldalban egy csodás 9 fürdőszobával és ugyanennyi hálószobával rendelkező villa, ami tágas fogadások megrendezésére is alkalmas. A hatalmas birtokon teraszok és medencék teszik kényelmessé az életet. A lenyűgöző luxusvillát a híres francia tájépítő, Jean Mus által tervezett 7 150 négyzetméternyi kert övezi.


Saint-Paul-de-Vence még őrzi a báját, de kétségtelenül ellenállhatatlanul vonzza a turistákat és a pénzes embereket. Egyre többen érdeklődnek a különleges középkori hegyi falu iránt. Érthető, ha helyiek azt szeretnék, hogy ne váljon a 300 lakosú, hangulatos, csöndes falu Provence Disneylandjévé.


Saint-Paul-de-Vence látványa madártávlatból: