g


 

 

Falu Itáliában

 

Vernazza

 

A Cinque Terre, melynek jelentése öt föld, az olasz riviéra 12 kilométeres szakaszán fekszik. Ez a vidék a Ligur-tenger partjának egyik vadregényes és nehezen megközelíthető része. Ahogy a neve is sugallja, 5 faluból áll, amelyek a következők: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Az öt faluban mindössze mintegy 7000 ember él.
Különlegességei a sziklákra épült színes házak. A keskeny utcák, a színes halászhajók és a kristálytiszta öblök, amelyek évente több mint kétmillió turistát vonzzanak ide a világ minden tájáról. A régió 1997 óta az UNESCO világörökség része, 1999 óta pedig már védett nemzeti park.


A Cinque Terre falvai közül vitathatatlanul a legmeredekebb Vernazza. A kígyózó keskeny utakat és a félhold alakú kikötőt erdős csúcsok és csillogó mediterrán vizek keretezik.

 

Vernazzát Krisztus után, 1000 körül alapították, és 1276-tól a Genovai Köztársaság uralta. A középkori Belforte várat az 1500-as évek közepén építették, elsősorban azért, hogy megvédjék a falut a kalózoktól.

Vernazza Olaszország egyik legszebb faluja. Nem csoda, hogy ez a Cinque Terre leglátogatottabb települése. A falucska központjában néhány igazán szép vendégház várja a turistákat, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a főtérre és a színes kis kikötőre. Lényegében a szőlővel, olaj- és citromfákkal borított lejtők teszik teljessé az idilli tájat.

 

A látogatók sétálhatnak a festői vízparton, fotókat készíthetnek a bájos, pasztellszínű épületekről, és felfedezhetik a középkori kastélyt, mielőtt lemennének a homokos tengerpartra egy frissítő úszásra a kristálytiszta vízbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat