g

e
Jövőre nyílik Ausztrália 30 millió dolláros bálna alakú víz alatti megfigyelőközpontja

 

 

Nyugat-Ausztráliában 2022-re megnyílik az Ausztrál Víz alatti Felfedező Központ. A bálna alakú obszervatórium, (Australian Underwater Discovery Centern) két kilométerre a parttól, az Indiai-óceánból emelkedik ki a Geographe-öböl védett vizei felett húzódó, 1,8 kilométeres, műemléki védettségű Busselton móló végén. Busselton egy szép turistaváros, ami mólójáról, és éves bálnavándorlásairól híres, amelyek szeptembertől decemberig zajlanak. Itt a Déli-óceán hideg vizei találkoznak az Indiai-óceán meleg vizeivel, egyedülálló víz alatti környezetet teremtve.

A brit Baca Architects cég terve alapján az új, bálna alakú építmény részben víz alá kerül. A víz alá süllyesztett obszervatórium lehetővé teszi a látogatók számára, hogy jobban meglássák a tengeri élővilágot. A látogatóknak lehetőségük lesz a „bálnaszemen” keresztül nézni a víz alatti élőlényeket.

A központot 2017 óta fejlesztik, amikor a Busselton Jetty elkezdte vizsgálni, hogyan lehetne növelni a jelenlegi víz alatti obszervatórium kapacitását – mivel korábban óránként csak 44 embert tud fogadni. A Subcon tengerészeti vállalkozó a Baca Architects céget nevezte ki a projekt megvalósítására. A terv alapján az új központ egy bálnára emlékeztető cetfélét formál. A dizájn absztrakt, de figyelemre méltó módon jeleníti meg a tengeri élőlényt, és úgy fog kinézni, mintha a betonszerkezet a Geographe Bay fölött emelné fel a fejét.

 

 

 

Az Ausztrál Víz alatti Felfedező Központot úgy tervezték meg, hogy ellenálljon a ciklonoknak, és a viharoknak, beleértve a 6,5 méter magas hullámokat is. Továbbá olyan porózus élő (bioreceptív), külső felülettel rendelkezik majd, amely lehetővé teszi, hogy az algák a külső felületbe beépüljenek, akár egy igazi bálnánál. Így a központ zökkenőmentesen beleolvadhat a környezetbe. Ami a Busselton Jetty jelenlegi víz alatti obszervatóriumát illeti, az jövő decembertől tengerkutató központtá válik. Az óceánok tisztaságának előmozdítására és az emberek óceáni klímaváltozással kapcsolatos oktatására összpontosít majd a továbbiakban.
 

Archívum Kapcsolat