g

e

 

A Wagner utódok küzdelmei

 

 

Egészségügyi okokból elhagyta hivatalát a tehetséges és csinos Katharina Wagner, a világhírű Richard Wagner zeneszerző dédunokája, a Bayreuthi Ünnepi Játékok vezetője. A fesztivál igazgatósága bejelentette, hogy a 41 éves művészeti igazgató tartós betegség miatt határozatlan ideig nem tudja ellátni a feladatát. Bővebb felvilágosítást azonban nem adtak. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Bayreuthi Ünnepi Játékok nívós programsorozata is.

rA Bayreuthi fesztivál irányítását eddig a Wagner család határozottan a kezében tartotta. Richard Wagner német zeneszerző (1813-1883) még életében létrehozta, a ma már világhírű ünnepi operajátékokat. Unokája, Wolfgang Wagner (1919-2010) egykori fesztiválvezető 57 év után, majdnem 90 évesen adta át a társaság irányítását gyermekeinek. Wolfgang Wagner ugyanis több mint fél évszázadon át, 1951-től 1966-ig fivérével, Wielanddal, majd ezt követően 2008-ig egyedül vezette a fesztivált.
Wolgang Wagner halála után, 2008-tól lányai, Katharina és a féltestvére, Eva Wagner-Pasquier közösen irányította a világ egyik legjelentősebb operarendezvényét. Eva igazgatói státuszát azonban 2015-től nem hosszabbították meg, és csak tanácsadóként dolgozhatott tovább. Katharina Wagner pedig az említett eset óta egyedül vezette a Bayreuthi Ünnepi Játékokat. Katharina szerződését viszont tavaly novemberben ismét meghosszabbították 2025-ig. Jól érzéklehető, hogy a híres családon belül is zajlik a küzdelem az irányító szerep megszerzéséért és megőrzéséért. A Bayreuthi Ünnepi Játékok megrendezése kétségtelenül dicsőséget hoz a vezetőnek, ám a bevételek sem elhanyagolhatók.  

Tény, hogy árnyak és feszültségek kísérték eddig is a Wagner család életét. Tekintsünk vissza a múltba, amikor a nagyhírű Richard Wagner zeneszerző alkotásai teljesen elbűvölték Adolf Hitlert. Richard halála után második felesége, Cosima, majd ezt követően közös gyermekük, Siegfried irányította a fesztivált. Siegfried Wagner elhunytával pedig felesége, Winifred vette át a vezetést. Winifred Wagner azonban Adolf Hitler lelkes csodálójaként rendkívül kényelmetlen helyzetet teremtett két gyermeküknek, Wolgangnak és Wielandnak. Wolgang, Katharina Wagner édesapja sokat küzdött azért, hogy a Wagner nevet körülölelő barnainges, nemzeti szocialista hangulatot feledtetni tudja a közönséggel. Noha ez a történet már a múlté, a feszültség sajnos újjáéledt. Most Katharina Wagner titokzatos betegsége miatt nem vezetheti a fesztivált. Vajon, mi húzódhat meg a háttérben? Érdeklődéssel figyeljük, hogy mit hoz majd a jövő Katharinának, és miként alakul a Bayreuthi Ünnepi Játékok sorsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat