g


Elbűvölő karácsonyi város a Matternhorn tövében


Zermatt, a mesebeli városka Svájc négy legmagasabb csúcsának lábánál fekszik. Az autómentes település, Valais kantonban, a híres Matterhorn alatti völgyben található. Kizárólag egy fogaskerekű vasúton lehet megérkezni Täschből. Havas táj, száncsengő és gőzölgő rumpuncsok várják az ideérkezőket. Rengeteg étterem, üzlet és hangulatos bár kínálja a finomságokat, grogokat, forró csokoládékat, valamint az ízletes süteményeket. Zermatt városka és a Matterhorn csúcs fantasztikus élményt kínál karácsonykor.  A Svájc és Olaszország között elterülő vidék központjában klasszikus alpesi faházak és egyedülálló autómentes központ várja az ideérkezőket.

Még egy gleccser is található térségben, amely egész évben síelési lehetőséget biztosít. A korcsolyázás, szánkózás, túrázás egyaránt kellemes elfoglaltság. Sokakat vonz a Gornergrat fogaskerekű vasút, amivel több, mint 3000 m magaslatra lehet eljutni, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Matterhornra, valamint a közeli több tucat csúcsra is.  A világ leghosszabb függőhídján átsétálni ugyancsak felejthetetlen élvezet Zermattban. A 494 méter hosszú Charles Kuonen függőhíd vagy Europabrücke (Európa híd), 85 méterrel a Grabengufer szakadék felett ível át. Csodás a kilátás és felejthetetlen az élmény.


Napnyugta után életre kel a városka, és nyüzsgő éjszakai élet, valamint barátságos bárok várják a vendégeket a kora hajnali órákig. A lenyűgöző havas vidék a világ egyik legtöbbet fényképezett hegyének, a Matterhorn árnyékában fekszik. Ez az a híres hegy, amely a Toblerone csoki logóját is ihlette. A sétáló vendégeket nem csak csodás látvány, de sok vásárlási lehetőség is várja útközben. 


Elektromos buszok és taxik szállítják az utasokat. Ám a legromantikusabb a lovas szán. A nyitott szánban meleg takaróba burkolják az utasokat, akik karácsonyi énekeket énekelnek az úton, sőt ilyenkor ajándékokat is kapnak az emberek. Megfizethetetlen élmény ez. Azt mondják, hogy az ott tartózkodás alatt érdemes a kutyaszánt is kipróbálni.
Karácsony estéjén finom ételeket esznek az emberek, és ajándékokat adnak egymásnak, majd a vallásosak elindulnak a templomba az éjféli misére. Érdemes vacsora után lovas szánon érkezni a gyertyafényes éjféli misére a helyi katolikus templomba. Van angol templom is azok számára, akik nem beszélnek olaszul, franciául vagy németül. A templomok mindegyike fel van díszítve, és ki van világítva, a kórusok pedig mindenhol csodás dalokat énekelnek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat