g


A világ legkeskenyebb városa
egykor a selyemút fontos
állomása volt

 

 

Zhaotong a világ egyik titkos gyöngyszeme. Békésen meghúzódik a kínai Yunnan tartomány északkeleti sarkában, amit csak kevesen ismernek. Zhaotong a világ legszűkebb, legkeskenyebb városa. A különös település a Nanxi folyó mentén található a meredek hegyek közé ékelődve. A város legszűkebb pontja 30, a legszélesebb része pedig mindössze 300 méter.

A házak többsége a folyó két partján gólyalábszerű oszlopokra épült, hogy megvédjék a vízszint emelkedésétől. A helyiek ragaszkodnak ehhez a területhez. Nem akarnak elköltözni innen, noha másutt valószínűleg lényegesen kényelmesebb lehetne az életük. Etnikai sokszínűség jellemzi a hangulatos várost, ahol az éghajlat szubtrópusi. Sajnos sok az eső, gyakori az árvíz és a földcsuszamlás, de a hőmérséklet kellemes.

Az élelmiszerek többsége a folyón érkezik. Az emberek kerékpárral és robogóval közlekednek a városban. A táj mesébe illő. Vízesések hatalmas hegyek, meleg források várják az ideérkezőket. Zhaotong egykor a régi kínai selyemút fontos állomásának számított. Napjainkban azonban már csak egy keskeny átjáró a távoli Yunnan tartomány szívében.

 

 

Archívum Kapcsolat