FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

Trükkös migráció!

Visszatelepülnek az olasz származású brazilok Itáliába

 

 

A háromezer lakosú, olaszországi Val di Zoldo alpesi településre nemrég 1.600 bevándorló érkezett Brazíliából. Camillo De Pellegrin polgármester érthető gyanakvással fogadta a furcsa jelenséget. Nyilatkozata szerint a betelepülők olasz állampolgárságot kértek, mert azt állítják, hogy őseik egykor Velencéből vándoroltak ki Dél-Amerikába.

A visszatelepülést a "Viminale" 2007-es olasz miniszteri rendelet teszi lehetővé, amely engedélyezi, hogy az eredetileg olasz származású polgárok más országokban élők utódai hazatérjenek. Ezért, ha a brazilok ténylegesen bemutatják az olasz eredetüket igazoló dokumentumokat, akkor a hatóságoknak ki kell állítani az okmányokat számukra. Még akkor is, ha egyik bevándorló sem beszél olaszul, és nem is tudja megmondani, hogy valójában, kik voltak az őseik. A polgármester néhány nappal ezelőtt kapott egy e-mailt Dél-Amerikából, amelyben arra figyelmeztették, hogy Brazíliában nagyüzemben gyártják a származást igazoló dokumentumokat.

A visszatelepülő bevándorlók turista vízummal érkeznek Olaszországba, és azonnal kérhetik az olasz állampolgárságot, majd megvárják az okmányokat, amelyek általában néhány hónapon belül meg is érkeznek. Félelmetes rendelet ez, ha arra gondolunk, hogy egyébként egy nem uniós állampolgárnak munkaszerződéssel, otthonnal kellene rendelkeznie a letelepedéshez, továbbá kötelezik a tartózkodási engedélyének folyamatos megújítására. Nem is szólva arról, hogy ezt követően az állampolgárság megszerzése évekig is eltart. A most érkezett brazilok viszont rövid időn belül automatikusan megkapják az olasz iratokat.

Camillo De Pellegrin polgármester úgy véli, hogy azok, akiknek az ősei egykor Itáliából elmentek és ma vissza akarnak telepedni, azok természetesen hazatérhetnek. Ám a jelen helyzetben egészen mást tapasztalt. Szerinte az odaérkezett, állítólagos brazil-olaszok jelentős része azonnal eltűnik valahová, amint elkezdődik az eljárás, hiszen a jogszabályok szabad mozgást tesznek lehetővé számukra az országban. A polgármester elbeszélgetett néhányukkal, és kiderült, hogy a megkérdezetteknek fogalmuk sincs az őseik származásáról. Egyszerűen szervezett migráció zajlik egy jól működő fedősztorival. Nemcsak a Zoldo völgyben észlelhető ez a folyamat, hiszen ugyanez történik a Dolomitok tövében meghúzódó egész Belluno tartományban, sőt Olaszország más részein is. Jelenleg a térségben már léteznek olyan területek, ahol a kettős állampolgárságú, állítólagos brazil-olasz lakosok nagyobb létszámban élnek, mint az olaszországiak.
Tény, hogy a XIX. században sokan próbáltak szerencsét Brazíliában. Ám a visszatelepítésüket jelenleg az óceánon túlról menedzselik, és ennek a célja egyáltalán nem a családok újraegyesítése. Számos ügynökség szervezi sok pénzért a betelepülést, és biztosítja a dokumentumokat, a repülőjegyeket, sőt a kísérőket is.

A 2007-ben hatályba lépett rendelet bizonyítja, hogy "bölcs előrelátással" már 11 évvel ezelőtt elkezdték előkészíteni a tömeges migrációt. Tudták, hogy a több millió afrikai beözönlésekor ilyen rendelkezést nem tudna meghozni a kormányzat.

Miért éppen a brazilok jönnek? Brazília nem háborús övezet, de a nagyvárosaiban kaotikus állapotok uralkodnak. Évről évre nő az erőszakos halálozások, a szándékos emberölések, emberrablások száma. Jelenleg Brazíliát a világ egyik legerőszakosabb országaként tartják számon. Valószínűleg a tengerentúli migráció sem véletlen, éppen úgy, ahogyan az "arab tavasz" sem számít annak. A háttérhatalom hatásai itt is fellelhetők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz